Materiaal downloaden
Vul je gegevens in en we sturen het bestand direct naar je e-mailadres toe.
Vul je gegevens in en we sturen het bestand direct naar je e-mailadres toe.
Met het onderstaande formulier vraag je eenvoudig materiaal op.
Vacatureclichés. Als ik jou vraag wat dat zijn, is de kans heel groot dat je antwoordt met: ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’, ‘marktconform salaris’, ‘flexibel’, of ‘goed samenwerken, maar ook zelfstandig kunnen werken’.
Een vacature wordt geschreven omdat er wordt gezocht naar iemand die de functie uit kan voeren. En niet zomaar een functie, nee: deze specifieke functie. Waarom komen er dan in zo veel vacatures, zoveel dezelfde termen terug? Wat maakt iemand dan geschikt voor deze vacature, of wat maakt juist deze vacature onderscheidend van een andere? De werkloosheid is laag en de vacatures vliegen je om de oren. Tijd om daar eens wat meer aandacht aan te besteden, want je wilt de beste kandidaat vinden voor deze vacature. En hem niet nog drie keer uitzetten, omdat iemand telkens niet geschikt genoeg bleek.
Een vacature is een wensenlijstje. Je bedenkt wat je nodig hebt en alles wat je fijn lijkt voor die functie, zet je in de ‘wij vragen’. Maar ja, alles wat je fijn lijkt… zo werkt het niet helemaal in het leven. Kijk eens om je heen. Zijn je vrienden perfecte vrienden, niks op aan te merken, 100% check van de wensenlijst? En je partner? En je collega’s? Grote kans dat iedereen zijn goede én zijn minder goede kwaliteiten heeft. Of dat er nog iets mist wat iemand perfect zou maken. Maar maakt dat diegene dan ook meteen ongeschikt om met jou bevriend te zijn? Of jouw partner? Of jouw collega? Zo werkt het ook met vacatures. Tuurlijk zijn er bepaalde competenties, opleidingen of ervaringen nodig voor een bepaalde functie. Maar denk eens kritisch na over wat je allemaal vraagt. Stel jezelf de volgende vraag:
Stel, jij hebt acht eisen in een vacature. Iemand heeft eis nummer 2 niet, of in mindere mate. Maakt het die persoon dan een ongeschikte kandidaat? Zo ja: eis laten staan. Zo niet: schrap hem uit je vacature. Want als die persoon ook zonder die eis de functie uit kan voeren, wil je die toch niet mislopen?
Vrouwen hebben de neiging om pas te solliciteren op een functie wanneer ze aan minimaal 6 van de 7 eisen voldoen. Bij mannen ligt dat lager: als zij er over 3 of 4 van de 7 beschikken, is dat ongeveer de helft en dus voldoende om te reageren. Hoe meer eisen jij dus stelt, hoe groter de kans dat mensen niet reageren.
Wat zoek je écht en waar kun je niet zonder? En is deze eis functierelevant? Of is het een mooie bijkomstigheid? Allemaal vragen die jou kunnen helpen om je vacaturetekst te optimaliseren én die beste kandidaat te overtuigen om met een flinke dosis enthousiasme op jouw vacature te reageren!
Door: Anouk Hegeman