Materiaal downloaden

Vul je gegevens in en we sturen het bestand direct naar je e-mailadres toe.

Voornaam *
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *

Hiermee stemt u in dat wij eenmalig contact met u mogen opnemen

Materiaal opvragen

Met het onderstaande formulier vraag je eenvoudig materiaal op.

Voornaam *
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Opmerking *

Vier types pestkoppen op werk! Wat kan je doen?

Vier types pestkoppen op werk! Wat kan je doen?

De Amerikaanse psychologen Gary en Ruth Namie zijn de grondleggers van het Workplace Bullying Institute en willen pesten van de werkvloer verbannen. Als je gepest wordt hoef je niet machteloos toe te kijken. Ze beschrijven vier types van pestkoppen op het werk en wat je er tegen kunt doen.

Geestelijk en lichamelijk kun je grote gevolgen ondervinden van pesten. Denk hierbij onder andere aan hoge bloedruk, stress, depressie en angst. Je werk kan een plek worden waar je altijd bang bent en waar je nooit jezelf kunt zijn. Volgens cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is 1 op de 8 werknemers slachtoffer van pesten op het werk, grensoverschrijdend gedrag of discriminatie. Met name in de vervoerssector en de industrie zijn deze cijfers hoog.

Types pestkoppen
Er zijn vier types pestkoppen die je tegen kunt komen op het werk. Wanneer je iets tegen het pesten wilt doen, is het belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt.

  1. De schreeuwlelijk
    Het eerste type is ‘de schreeuwlelijk’. Deze herken je door zijn agressieve communicatie. Deze pestkop wil niet alleen zijn slachtoffer angst aanjagen, maar ook zijn collega’s. Het gaat hierbij naast schreeuwen ook om het sturen van boze e-mails of agressieve lichaamstaal.
  2. De eeuwige criticus
    Het tweede type is de eeuwige criticus. Deze pestkop ontmoedigt en vernedert door alles tot in het kleinste detail te bekritiseren. Wat je ook doet, het is nooit goed. Hij of zij zal je niet openlijk aanvallen, maar eerder een-op-een of wijst het team bij een bespreking graag op jouw gemaakte fouten. De eeuwige criticus is goed in buitensluiten en grappen maken over jou, met als gevolg dat je zelfvertrouwen en de werkprestaties omlaag gaat
  3. De poortwachter
    Het derde type is de poortwachter. Deze persoon manipuleert en verhindert je in je werk, waardoor hij of zij dit zelf kan bekritiseren. De poortwachter zorgt ervoor dat je bepaalde informatie niet krijgt, niet uitgenodigd wordt, minder tijd krijgt dan een ander of het zonder hulp moet uitzoeken. Hierdoor kun je niet anders dan falen. Als dit type je leidinggevende is, kan hij of zij een slechte beoordeling geven terwijl je prestaties toch echt wel redelijk waren.
  4. De schijnheil
    Het vierde type is de schijnheil. Deze steekt graag een mes in de rug van het slachtoffer en is moeilijk te verslaan. Het is soms onduidelijk wat de bedoelingen zijn van deze persoon. Hij doet alsof hij je beste vriend is en voor je vecht, maar ondertussen ondermijnt hij je achter je rug om door te zeggen dat je onbetrouwbaar bent en je het niet kunt. Vaak moeten anderen deze gesprekken geheim houden waardoor het moeilijk is om het te ontdekken.


Tips
Je kunt wat tegen deze types pestkoppen doen. De volgende tips helpen hier bij:

  • Zeg er iets van. Op deze manier voorkomt het slachtoffer dat hij in de ogen van de pester een geschikt doelwit is. Wat je beter niet kunt doen is het weg relativeren; een scheve machtsverhouding ontstaat snel en is moeilijk te herstellen.
  • Geef aan dat je het niet leuk vindt en leg uit waarom het een probleem is. Benoem iemand zijn naam zoveel mogelijk en maak gebruik van je lichaamstaal. Zorg ervoor dat je zelfverzekerdheid uitstraalt door rechtop te staan, armen langs je zij en je neus omhoog.
  • Houd aantekeningen bij en leg feiten schriftelijk vast.
  • Zorg goed voor jezelf buiten werktijd door afleiding te zoeken en jezelf lichamelijk en geestelijk positief te beïnvloeden.
  • Ken daarnaast de regels. Volgens de Arbowet valt pesten onder psychosociale belasting en werkgevers zijn verplicht hier beleid op te voeren. Gebeurt het pesten op één van de discriminatiegronden dan word je als werknemer ook beschermd door de Wet Gelijke Behandeling en kan je een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
  • Leg je leidinggevende uit wat er aan de hand is en wat je al hebt gedaan. Is je baas de pester? Zoek dan naar iemand op een leidinggevende positie die je vertrouwt. Dit kan ook iemand van HR zijn.

Bron: AD.nl

Deel deze pagina

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

welovesociety-doet-mee-met-Stip-It_2023-03-27-150431_sqtq
#welovesociety doet mee met Stip It
Heb jij de vier stippen op de hand van onze trainer Kevin al voorbij zien komen? De actie Stip-It staat...
Stopteken_2023-06-12-121608_eipe
#welovesociety heeft een NIEUWE training!
In onze nieuwe training over Gezonde Relaties bespreken we niet alleen het onderwerp diversiteit. In het afgelopen jaar zijn er in de...
SAPR_act_whatsapp_truc
35.000 euro buit door WhatsApp-truc
Een negentienjarige man uit Hoogezand wordt ervan verdacht zo’n dertig mensen financieel bedonderd te hebben via WhatsApp. Hierbij zou hij...
glen-carrie-ra4vJwxnvAo-unsplash
5 tips om jezelf online beter te beschermen
Iedereen heeft recht op privacy. Om jezelf goed te kunnen ontwikkelen, heb je privacy nodig en moet je je veilig...
welovesociety_5_tips_om_pesten_op_het_werk_te_voorkomen
5 Tips om pesten op het werk te voorkomen
Niet alleen op het schoolplein, maar ook op de werkvloer komt pesten veelvoudig voor. 1 op de 8 werknemers komt...
Welovesociety_Amazon_stopt_met_sollicitatie_robot_vanwege_discriminatie
Amazon stopt met sollicitatie robot vanwege discriminatie
Kunstmatige intelligentie hielp Amazon bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Echter de sollicitatierobot had een voorkeur voor mannen. Amazon is...
Wat-betekent-normaal-voor-jou_2023-06-06-112323_pcsz
Bewust van wat 'normaal' is
Wanneer is iets 'normaal'? De bovenstaande vraag wordt in onze trainingen vaak gesteld. Vaak vinden leerlingen het makkelijk om aan...
WELO_actueel_interview_Brigit
Bewustwording door verschillen te waarderen
Trainster 'Selecteren zonder vooroordelen' Anouk Hegeman gaat in gesprek met Birgit Pfeifer over diversiteit, inclusie en verschillen waarderen. Birgit is...