Materiaal downloaden
Vul je gegevens in en we sturen het bestand direct naar je e-mailadres toe.
Vul je gegevens in en we sturen het bestand direct naar je e-mailadres toe.
Met het onderstaande formulier vraag je eenvoudig materiaal op.
Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om gezonde vriendschappen op te bouwen. Tegenwoordig spelen sociale media, groepsdruk en complexe relaties een grote rol bij het opbouwen van gezonde vriendschappen. Maar wat maakt een vriendschap gezond? Hoe herken je grenzen, en hoe geef je ze aan? En wat als je te maken krijgt met situaties waarin die grenzen overschreden worden? Bij WeLoveSociety geloven we dat jongeren de juiste steun verdienen om gezonde relaties op te bouwen en te onderhouden. In deze blog duiken we dieper in dit onderwerp en geven we je praktische tips om gezonde vriendschappen aan te gaan.
Vriendschappen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. Ze geven ons een gevoel van verbondenheid, steun en plezier. Voor jongeren zijn vriendschappen extra belangrijk, omdat ze in deze fase van hun leven veel over zichzelf leren en hun identiteit ontwikkelen. Gezonde vriendschappen kunnen een positieve invloed hebben op je zelfvertrouwen, emotionele welzijn en zelfs je schoolprestaties.
Maar wat maakt een vriendschap gezond? Een gezonde vriendschap is gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en open communicatie. Het betekent dat je jezelf kunt zijn, zonder bang te hoeven zijn voor oordeel of afwijzing. Het betekent ook dat je elkaars grenzen respecteert en elkaar steunt, zowel in goede als in slechte tijden.
Een gezonde vriendschap heeft een aantal kenmerken:
Het aangaan van gezonde vriendschappen begint bij jezelf. Het is belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt in een vriendschap en waar jouw grenzen liggen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:
Voordat je gezonde vriendschappen kunt aangaan, is het belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt. Wat zijn jouw grenzen op het gebied van vriendschap en relaties? Wat verwacht je van een vriend of vriendin? Door hierover na te denken, kun je beter bepalen of een vriendschap bij je past.
Een gezonde vriendschap begint met open communicatie. Wees niet bang om je gevoelens en gedachten te delen. Als iets je dwars zit, praat er dan over. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt voor een sterkere band.
Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid in het aangaan van gezonde vriendschappen. Het betekent dat je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt en je grenzen aangeeft. Bijvoorbeeld: als iemand iets doet waar je niet comfortabel mee bent, is het belangrijk om dit duidelijk te maken.
Niet alle vriendschappen zijn gezond. Let op signalen die kunnen wijzen op een ongezonde relatie, zoals manipulatie, gebrek aan respect of constante kritiek. Als je je niet goed voelt in een vriendschap of als je merkt dat je je vaak slecht voelt na contact met een vriend, is het belangrijk om hierover te praten of afstand te nemen.
Een gezonde vriendschap vraagt om tijd en energie. Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan je vriendschappen en betrokken blijft bij elkaars leven. Dit kan door regelmatig contact te houden, samen activiteiten te ondernemen en er voor elkaar te zijn als dat nodig is.
Helaas kan het gebeuren dat een vriendschap niet gezond is of dat er grenzen worden overschreden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in situaties van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Het is dan belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan.
Een voorbeeld uit de praktijk
Stel: je hebt een vriend(in) die vaak grapjes maakt waar jij je ongemakkelijk bij voelt. Je lacht mee, maar vanbinnen voel je je gekwetst. Wat kun je doen?
Bij WeLoveSociety leren jongeren hoe ze hun grenzen kunnen aangeven en hoe ze kunnen reageren in situaties waarin grenzen worden overschreden. Dit doen we door middel van interactieve trainingen waarin we concrete handvatten en tips geven. Het doel is dat jongeren zich veilig voelen en in staat zijn om hun persoonlijke ruimte te beschermen.
Wij vinden het belangrijk dat jongeren zich bewust worden van hun eigen grenzen en wensen. Tijdens onze voorlichting over gezonde relaties komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:
Onze trainingen zijn interactief en praktisch. We geven jongeren concrete tips en handvatten waarmee ze direct aan de slag kunnen. Het doel is dat jongeren niet alleen leren over gezonde relaties, maar ook de vaardigheden ontwikkelen om deze in de praktijk toe te passen.
Een ongezonde vriendschap kan zich uiten in constante negativiteit, manipulatie, gebrek aan respect voor grenzen en een gevoel van uitputting na interacties. Als je merkt dat je je vaak slecht voelt na contact met een vriend, is het belangrijk dit te evalueren.
Benader conflicten met een open en eerlijke houding. Luister naar het perspectief van de ander en deel je eigen gevoelens zonder verwijten. Zoek samen naar een oplossing die voor beide partijen werkt.
Ja, vriendschappen evolueren naarmate mensen groeien en veranderen. Sommige vriendschappen worden sterker, terwijl andere kunnen vervagen. Dit is een normaal onderdeel van het leven.
De training is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. We richten ons op jongeren die willen leren over gezonde relaties en assertieve communicatie.
De training duurt 45 tot 60 minuten en is geschikt voor groepen van maximaal 30 personen.
Gezonde vriendschappen zijn nodig voor een gelukkig en evenwichtig leven. Ze geven je steun, plezier en een gevoel van verbondenheid. Maar het aangaan van gezonde vriendschappen vraagt wel om bewustwording, communicatie en assertiviteit. Door te weten wat jij belangrijk vindt, open te communiceren en je grenzen aan te geven, kun je gezonde en betekenisvolle vriendschappen opbouwen.
Bij WeLoveSociety helpen we jongeren hierbij. Onze trainingen zijn gericht op bewustwording en praktische vaardigheden, zodat jongeren zich veilig voelen en in staat zijn om gezonde relaties aan te gaan. Wil je meer weten over onze trainingen om gezonde relaties of vriendschappen op te bouwen? Neem dan een kijkje op onze website: WeLoveSociety – Gezonde Relaties.